11 Ağustos 2012

ARMUT.

bahçe bu yıl iyi armut yaptı. bunun üzerine annem hemen reçel yapımına, ben de tabii ki armutlu kek ve armutlu pasta olaylarına giriştim. zavallı annem pastanın bağımlısı oldu, haftada bir yaptırıyor. armutlar bitince elmayla yapmaya başlıyım diyorum. (çok pisboğazız.)
tarife gelince...

 

 

armutları kafamıza göre dilimliyoruz. bu arada eşit miktarda tereyağı ve şekeri (50'şer gr. kadar) kabarana kadar pişirip kalıbın dibine yayıyoruz. armut dilimlerini de bu karışımın üzerine diziyoruz.

 

 

kek hamuru için yarım paket margarin ve aynı miktarda (yani yaklaşık 125 gr.) şekeri iyice çırpıyoruz. üzerine iki yumurta kırıp, bir buçuk bardak kadar un ve bir paket kabartma tozunu ilave ediyoruz. epeyce katı bir hamurumuz oluyo ve bunu armut dilimlerinin üzerine yayıyoruz.
160 derecede yarım saat pişiriyoruz... fırından çıkarıp biraz soğuttuğumuz kalıbı ters çeviriyoruz...... yenmeyip yanında yatılası kekimiz ortaya çıkıyo. bu her zaman yaptığımız kekler gibi değil. çok hafif. az yağlı, az unlu, az şekerli. çayın yanında süper oluyo. ama pasta hali daha da süper.



pasta için de aynı hamuru yaptım. armut dilimlerini kalıbın dibine dizdim yine, bu sefer epeyce koydum. ama armut dilimlerinin altına tereyağlı şekerli karışımı koymadım. onun yerine üstlerine epeyce bal döktüm. baldan sonra hamuru yaydım. aynı şekilde pişirip keki ikiye kestim. arasına krema yaydım.
bu krema mevzuu da biraz derin... krem şanti gibi şeylerden nefret ediyorum. dr. oetker'in pasta kremasını alıp ondan yaptım, yine beğenmedim. ikinci pastamda aşçı kuzenimden öz hakiki pasta kreması tarifi alıp üşenmeyip onu yaptım, şahane oldu. böyle bembeyaz da olmuyor o tabii, daha bir güzel oluyor rengi. tadı da, her şeyi...

son on gündür aşırı derecede üzgündüm. kendimde değildim hatta. yeni geldim, bir-iki gün oldu yani. şimdi diyorum, gideyim de kendime öz hakiki pasta kremalı armutlu pasta yapayım iftar için. iftarda yalnızım nitekim, istediğimi yiyebilirim.
gidip girişeyim.
hoşçakalın, hoştilkiyin, bay.

3 yorum:

NeLLy dedi ki...

bu yıl armut yılı galiba. biz de armut suyu içmekten içimiz dışımız... değişiklik olsun, hem belki annem de sever diye keki deneyeceğim :)

Nur. dedi ki...

biz de her şeyin suyunu çıkarıyoruz ama armutlara öyle bi şey yapmadık. en son eriklerin ve çileklerin suyunu içmekten bi hal olduyduk ki, bittiler.
ama anneme diyim de armuttan da yapalım ya. nası, güzel oluyo mu?
kek de afiyet olsun şimdiden.

Adsız dedi ki...

bunlar ne kadar güzel resimler böyle